ArvoTalve

Alussa olivat suo, kuokka - ja toriparkki

Eräänä päivänä kaupungilla ajellessani etsin parkkipaikkaa.
Harvemmin edes ajelen keskustaan kaupoille, ellei ole ihan pakko. Perheen ostosreissut hoituvat yleensä näppärästi kauppakeskus Skanssissa. Nyt oli kuitenkin pakottava tarve parkkipaikalle, kun piti mennä parturiin. Hiustenkasvu kun on vielä onneksi tässä iässä lähes(?) varmaa. 

Vitutti pyöriä iltapäiväruuhkassa. Parturini sijaitsee siis ihan Turun ydinkeskustassa. 
Ajelin monta kertaa ohitse tukkatohtoristani ja tunsin, miten jokaisella ohiajokerralla hiuksiin tuli muutama milli lisää pituutta selkeästä vitutuksen tuomasta buustista. Yleensä tässä on parkkipaikka ollut vapaana, vaan ei nyt!
Punainen valo punaisen valon jälkeen! Nyrpeitä naamoja katua ylittävissä ihmisissä. Perkelettäkö siinä nyrpistelevät. Olkoon asuntolaina tai vaikka nälkä, mutta mulla ei ole parkkipaikkaa!
Vitutti vieläkin enemmän.

Aurinko pilkisti pilvenhattaran välistä ja ikäänkuin taikaiskusta tuli sellainen valopatsas pilvien välistä torin reunalle! No hemmetti! Mitä minä täällä aikaani tuhlaan?
LOUHI on kaivettu kauhealla vaivalla maan alle ja siellähän sitä parkkitilaa kuulema on yllin kyllin! Valoisaa ja turvallista pysäköintiä ydinkeskustassa, kertoi mainos joskus 2000 -luvun alkupuolella. 

Ajelin autoni Louheen ja kävelin korttelin verran parturiin. 

Keskustelin siinä sitten luottoparturini kanssa sitä ja tätä. Selailin seiskaa ja haukuin Tauskia.
Siinä sitten tulin maininneeksi, että tajusin vasta kahdeksannen kerran kun ajoin ohi parturista, ajaa Louheen kun olin hermo kireällä etsinyt parkkiruutua kahden askeleen päästä ulko-ovesta. Parturin nainen siinä kertoi käyttävänsä ko. laitosta myös itse kun keskustassa asioi. 
Viereisestä tuolista sitten pappa yhtyi keskusteluun mainiten 90-luvun alussa pöytään nuijitusta toriparkista, jonka suunnitelman joku poliitikko on taas kaivanut pöytälaatikosta. Pappa siinä hieman epäilevänä hymisteli, että mahtaako moiselle laitokselle ikinä tulla rakennuslupaa. Totesi siinä vielä meidän kanssa yhteen ääneen, ettei keskusta sellaista tarvitse...

Harmaahapsi tuolissaan ei kai olisi voinut enempää olla oikeassa!

Harmi vain, että kyseinen toriparkki taitaa olla kovakaulus ja viherpiipertäjien yhteinen pelikenttä, jossa raha haisee ja pesukone käy. 
Turun keskustassa on useampikin pysäköintitalo. P-Puutori, Wiklundin ja Julian pysäköintitalot, Kivikukkaro (vanha anttila), Stockman, Eskelin pysäköinti, Autopark P-Centrum ja niin edelleen. Ja nämä kaikki korttelin tai kahden päässä KAUPPATORISTA!

Pelkästään Louhessa on 600 ruutua, jotka ovat OIKEASTI täyteen ajettu vain kaksi(!) kertaa vuodessa. Jouluna ja vappuna. Muuten täyttöaste pyörii siinä 60% paikkeilla päivittäin.
Uuteen toriparkkiin tulisi sama määrä ruutuja. Varmasti alkuun myös muita kalliimpia, koska alkuun kaikki uusi aina viehättää ja sillähän on hyvä lypsää maksavaa ihmistä. 
Rahoitussuunnitelmat toriparkin ympärillä ovat varsin hämäriä. Raha menee saman miehen taskusta toiseen eikä selän takana olevalla rahoittajalla ole hajuakaan, kenen masseja taskusta toiseen siirtyy. Eikä rakennussuunnitelmatkaan mistään selkeimmästä päästä ole. 

Jos tätä asiaa on pyöritetty ja sahattu jo ennen Louhen pysäköintiluolan valmistumista 90-luvulla, niin mikä taho tätä luolaa nyt hamuaa? Kuvittelevatko ne, että Turun (kuoleva) keskusta nyt ihan oikeasti tarvitsee 1200 parkkipaikkaa (mk. Louhi) maan alle, jotta kadulta voidaan ottaa pois 150 pysäköintiruutua? Toisiko toriparkki omistajilleen helvetisti riihikuivaa käteistä? Tuskin.  

Rakennetaan ensin Funikulaari ja ajetaan autoja Louheen sekä muihin pysäköintitaloihin ja jos tilanne näyttää vielä siltä, että jostain perkeleestä pitää kaivaa keskustaan lisää pysäköintitilaa ja joku hullu rahoittaja haluaa tuohta polttaa, niin nostetaan asia pöydälle (taas) 2230 -luvulla. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

No, oliskohan se sellainen "statussympooli" joka itseään kunnioittaviin kaupunkeihin tulee saada.
Niin, se junnattiin meille tänne Lahteeki.
Aikaisemmin meillä oli vilkas elävätori joka päivä, kesät talvet.
Pitkän rakennustyömaan aikana tori kuoli. Tänään on puolityhjä monttu ja aakee laakee torikansi.

Tämän blogin suosituimmat