ArvoTalve

Näkymätön mies

Paljon on puhuttu perinteisten talonmiesten paluusta takaisin taloyhtiöiden palvelukseen. Juuri sellaisten talonmiesten, millainen meidän pihalla oli 80-luvun lopulla ja vielä 90-luvun alussakin.
Laahusti sinisessä takissa nortti suupielessä ja "rahtivako" paistoi selkäpuolelta. 
Jotain jos erehdyit pyytämään, oli vastauksena murahdus ja mulkaisu. Mitään muuta se ei muka tehnyt kun ajoi traktorilla ympäri pihaa ja kolisteli kauhalla ihmiset hereille. Ja tietysti ajoi myös lapset pois pahanteosta.   

Meilläkin se kävi usein. Milloin korjaamassa hanaa ja toisena päivänä wc-pyttyä. Isäni inhosi sitä. 

Nykyään pihoilla harvinaisempi näky on kiinteistöhuollon huoltomies. 
Se sama tyyppi, joka ei ikinä tee mitään, vaan näppäilee kännykkää koko sen ajan, kun "me maksetaan sille". Valitettavasti nykyaikana työpäivästä melkein pari tuntia menee päätteen näppäilemiseen, kun tehdyt työt on kuitattava valmiiksi ja samalla näppäilyllä kirjattava milloin sähkölukemia tai kuukausiseurantaa lämmönkulutuksesta.

 
Kiinteistöhuoltoala on kilpailutettu tappiin. Hinnat ovat naurettavan alhalla ja huoltomiehillä pitää olla kohteita toistakymmentä, että edes palkkakulut saadaan katetuksi.
Kun taloyhtiö kun pyytää tarjousta kiinteistön täydestä ylläpidosta, pitää työtä tehdä melkein ilmaiseksi. Jos annat hinnan, josta jäisi vaikka kaksi euroa kuussa kulujen jälkeen voittoa, niin joku muu firma tarjoaa melkein 70% halvemmalla samat palvelut. 
Sitten ihmetellään kun huoltomies ajaa jarrulevyt punaisena ympäri kylää, eikä ehdi oikein missään kunnolla tekemään mitään -- muuta kuin näppäilemään sitä pädiä.

Siksipä yleinen käsitys on, ettei se huoltomies tee mitään.

Ihan oikeasti.
Ellei teknisestä ylläpidosta pitäisi kukaan huolta, olisi taloyhtiö aika karmeassa jamassa noin vuoden sisällä. Ellei jopa aiemmin. Putkirikko kun ei katso aikaa eikä paikkaa, mutta harvemmin niistä ihmisille kauheasti häiriötä on. 
Nurmikot olisivat kesällä leikkaamatta ja syksyllä lehdet keräämättä. Talvella kukaan ei hiekoittaisi ja keväällä sepelit keräämättä. Sitä kuitenkin levitetään useampi tonni per taloyhtiö normaalina talvena.
Nämä esimerkit ovat tietysti sesonkitöitä, mutta sesonkien ulkopuolella tapahtuva tekninen kunnossapito ja pihojen puhtaanapito tapahtuu kaiken muun kiireen ohella. Jos se jätetään tekemättä, se näkyy aika äkkiä.

Joulunpyhinä kukaan ei tulisi avaamaan viemäriä tai vaihtamaan palanutta sulaketta, puhumattakaan pihamaan auraamisesta, mikäli lumi sattuisi yllättämään.

Me ollaan sellaisella alalla, ettei näistä hommista kukaan erikseen kiitä, mutta kun jotain jää tekemättä, niin se huomataan heti.

Ei se piharoskiskaan varmaan itsestään tyhjene...hyvää joulua! :) 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ennen sentään työtä tekeviä kiitettiin. Postinkantajallekin laitettiin aina rahakirje joululahjaksi, kun oli tiedossa että rouva Postilla (siis oli postinkantajan sukunimi) oli iso perhe ja sen mukaiset menot.

Taloyhtiössä taisi olla useampkin huollettava, jossa asuin 1974-1981 alun, oli useampi huoltomies, jotka hoitivat tehtäviä. Hyvin hoitivat, mutta tuntui, että isännöitsijä oli se rahasyöppö. Tuskin huoltomiehet silloinkaan kovin hyvin tienasivat, ei toisin muillakaan Hakunilassa mitkään jättipalkat olleet.

Miksi ei osata arvostaa käytännön työtä? Sitä en ymmärrä. Ilman sitä ei tämä maa toimi.

Hyvää Joulua sinulle!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Syrjäkylällä kun asun niin pidän aivan luonnollisena että Joulun aattonaa vien postinkntajan postilaatikkoon paketin jossa on paketti piipputupakkia ja emännän kutomat villasukat.

Käyttäjän juhalehtonen kuva
Juha Lehtonen

Enpä voi suositella taloyhtiöille yhdenkään ihmisen palkkaamista mihinkään tehtävään. Nykyiset työantajavelvoitteet kun sanelevat, että työnantaja kustantaa
esim. vanhempain vapaat ja sairauspoissaolot. Pientä "liikevaihtoa" pyörittävälle taloyhtiölle tämä on aivan liian suuri riski. Lisäksi pitää huolehtia kaiken maailman vakuutukset ja lippulappujen täyttämiset. Niiden unohtamisesta rangaistaan enemmän kuin verottomalla polttoaineella ajamisesta. Markkinoilla on runsaasti huoltoyhtiöitä, joista palvelun saa ostettua ilman näitä riskejä.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset