ArvoTalve

Kiitos, kun pilasit jouluni

Joulu on jo muutaman yön päässä.
Osaan kuvitella ne perheet, joissa koulut ovat jo loppuneet viime viikolla ja nyt vain odotellaan sitä hetkeä kuin pukki tulee ovesta ja tuo lahjoja säkkikaupalla. Isi valmistaa maailman parhaan kinkun ja äiti tekee laatikot. Kuusi koristellaan perheen kesken ja sitten avataan niitä lahjoja...

Aina puhutaan, että lapsille pitäisi antaa sellainen unelmajoulu, johon eivät päihteet kuulu. Totta. Lapsena saadut negatiiviset joulumuistot seuraavat aikuisiälle asti ja peilaavat omiin tulevaisuuden jouluihin.

Entä jos lapsia ei ole, mutta avo- tai aviopuoliso on se ongelma? Niinpä. 

Aina joulun alla (ihan aiheestakin) rummutetaan raitista joulua lapselle, mutta kyllä minä olen sitä mieltä, että kaikki firmojen toisilleen lahjaksi antama alkoholi on saatanasta. Raitis joulu ei tekisi huonoa kenellekään.

Ensinnäkin se viinapullo kertoo antajansa ideaköyhyydestä. Miksi antaa pullo ihmiselle, joka ei osaa alkoholia käyttää — varsinkin jos sen tietää? Ja vaikka ei tiedäkkään, niin mikä idea koko alkoholissa lahjana on? Ne rahat, joilla ostetaan kalliita viski/vodka/tms -pulloja, voisi käyttää hyödyllisemmin ihan mihin tahansa yrityslahjaan.
Älkääkä nyt ajatelko, että mitä sille Joonaksellekin muuta muka voisi ostaa kuin sen kossupullon.. Kolme kirjainta: KVG — eli vapaasti suomennettuna "kattokaa vittu googlesta!" Hakusana: "yrityksen joululahjat" antaa melko maukkaita hakutuloksia, enkä usko että kuluerä on sen suurempi. 

Kyllä mä ainakin mielummin otan vastaan vaikka laatikon pipareita ja pöytäliinan, kuin jonkun väsyneen viskilekan valmiiksi painetulla kortilla. Hoh hoijaa. Yrittäkää edes, saatana!

Tähän maailmaan mahtuu niin helvetin paljon alkoholin aiheuttamaa väkivaltaa, ettei sitä ehdoin tahdoin kannata ruokkia. Hieno punaviinipullo ja juustolajitelma tuskin ajaa ketään viikon ränniin, mutta 0,75l koskisen korvalääke, eli tuttavallisemmin kossu sen saattaa kyllä tehdä.

Tässä muutaman vuoden aikana olen ihan itse nähnyt ja sivukorvalla kuullut mihin käyttöön niitä lahjapulloja oikein menee. Ei riitä ihan aattoaamu, kun joku on jo pullonsa tuhonnut. Omassa lapsuudessa isä joi ihan tarpeeksi. Siksi oma alkoholinkäyttöni pysyy kyllä kurissa sattuneesta syystä.

En ole mikään raivoraitis himokiihkoilija alkoholin suhteen, enkä pyydä sitä teiltäkään, mutta ajattelu tässä viinan kyllästämässä maassa ei ole kielletty — ei edes jouluna!

Hou hou hou ja ensivuonna sitten ilman lahjapulloja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Alkolahjuksen sain kerran myyntitykiltä joka epätoivoisen tuntuisesti yritti myydä aparaattiaan eikä tuntunut olevan kiinnostunut siitä, mikä on varsinainen käyttnötarpeeni moiselle laitteelle. Tai kuurous iski siinä vaiheessa kun tajusi, ettei taida laite minulle soveltua. Punaviini tuli vastaanotettua ja juotuakin, en muista sen olleen erityisen hyvää. Eikä juoma kääntänyt mielipidettä suopeammaksi firmansa tuotteille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja minä kun olen luullut että ne alkomahoolipullot ovat firmojen joululahjoina menneiden talvien lumia. Isä konjakkipulloja joskus sai, mutta ei hänkään enää viimeisinä työvuosinaan, ja ennen saatujakin oli vielä tallella.

Kinkulle hyvää punaviiniä voi mielestäni ostaa tai mietoa glögiä jos ei muuta keksi, mutta siinä se.

Käyttäjän AnttiAnteroLaine kuva
Antti Laine

Alkoholi lahjana ei ole mikään mieltä ylentävä. Helppo lahja olisi esimerkiksi 20 euron lahjakortti lähimpään rautakauppaan, mikäli ei muuta keksi. Miksi ihmeessä sitä alkoholia pitää tyrkyttää aina jouluisin?
Meilläkin firmassa useampi vuosi sitten jo herättiin tähän ja sentään silloin oli vaihtoehtona viinapullo tai hedelmäkori. Nykyään ei tulisi edes mieleenkään, että meille annettaisiin lahjaksi viinapulloa, vaan jotain käytännöllistä.

Pirjo Hurskainen

Erittäin hyvä kirjoitus. Kuten Arvo varmaan tietää, niin tässä ammatissa tulee saatua noita joulupulloja paljon. Tänäkin vuonna niitä on noin parikymmentä, vaikka tutuimmille lahjoittajille ilmoitin, että ei kiitos pulloa, vaan toivoin, että pullorahat osoitettaisiin syöpäsairaalle siskonpojalleni. Aika iso osa kollegoistani ne pullot haluaa ja he niitä odottavat innokkaasti. Toivon, ettei kukaan heistä pilaa läheistensä joulua pulloillaan. Sellaisiakin jouluja olen aikoinaan nähnyt ihan liikaa

Tämän blogin suosituimmat