ArvoTalve

Irti riippuvuudesta

  • Näinkö se tosiaan menee?
    Näinkö se tosiaan menee?

Tämä kirjoitus käsittelee riippuvuutta. Kyse ei kuitenkaan ole alkoholista, huumeista, tupakasta tai mistään muustakaan päihteestä, vaan niinkin päivittäisestä asiasta kuin Facebookista. 

Olen huomannut olevani puhelin kädessä ihan jatkuvasti.
Aina, kun ei ole mitään tärkeämpää tekemistä käsillä, on puhelin vähintään toisessa kädessä. Kaupan kassalla, pankkiautomaattijonossa, autoa ajaessa(!) illalla nukkumaan mennessä, aamulla ensinmäiseksi herätessä on PAKKO(!!) päästä lukemaan viimeisimmät päivitykset. Kuitenkaan siellä ei ole yhtään mitään, mitä ilman ei voisi elää.
Joku on alkanut pelaamaan peliä Candy Crush Saga ja toinen on keksinyt itselleen parhaat kämppikset jonkun todella älykkään testin avulla - testin, joka antaa aina eri tuloksen. Testin, joka kerää käyttäjätiedot Facebookista ja lähettää postilaatikon täyteen mainoksia. Kolmas kertoo kuinka saatanan kivaa oli DBTL:ssä ja päivityksen yhteydessä on kuva pizzalaatikoista ja puoliksi syödyistä kebabrullista. Wohoo ja seksivau!

Sama asia toistuu päivässä niin monta kertaa, että se alkoi eilen ärsyttää ihan tosissaan. Roikun puhelin kädessä niin paljon, että samat päivitykset Facebookista muistaa ulkoa, eikä siellä siltikään tapahdu MITÄÄN, mitä ilman ei voisi elää. Itsellänikin päivitysväli oli pahimmillaan muutama tunti.
Oikeat uutiset voi lukea vaikka hesarin sivuilta. Iltasanomissa ei ole muuta kuin Janni Hussin kireät rallipöksyt, jotka keräävät katseita. Voi helvetti miten kiinnostavaa! Sekin tuli eteen Facebookin "uutissyötteessä" joka on sama kun uisi paskaviemärissä suu auki. Sama lopputulos, eli mahatauti ja vakava myrkytystila.

Poistin puhelimesta ja perheemme yhteiskäytössä olevasta iPadista Facebook -sovelluksen ja Facebook Messengerin. Puhelimesta vielä Instagraminkin. Twitterin jätin, koska siellä ihmisillä on sentään vielä aivot tallessa. Pakko, koska tilapäivitykseen ei mahdu kuin 160 merkkiä. On osattava tiivistää ja tiivistää. Ei voi vaan kopioida ja liittää.  

Olen ollut reilun puoli vuotta ilman tupakkaa. Nyt yritän olla viikon ilman Facebookkia.

Koitin nyt aamulla tavoittaa kaveria puhelimella. Ei vastannut. Seuraava vaihtoehto olisi ollut koittaa tavoittaa Facebook messengerillä, mutta sitä ei ollut. Jäi kaveri tavoittamatta. Tekstiviestiä en jaksanut näpyttää, asia ei ollut kovin kiireellinen.

Laitoin autonromuni Tori.fi -palveluun myyntiin. Ex-tempore. Olisin ottanut ilmoitukseen kuvat Facebookista, mutta kun sitä ei ollut, jäi kuvat laittamatta. Otin ne kuitenkin kun pääsin kotiin.

Facebook on toisaalta hyvä renki, mutta huono isäntä.
Ihmistä, joka ei ole nykyään Facebookissa, katsotaan kuin spitaalista. Ja uskokaa tai älkää, niitäkin ihmisiä on olemassa! Minäkin tunnen odottakaas...ainakin kolme tai ehkä viisi.

Niistä kukaan ei ole koukussa someen niinkuin minä. Tai sinä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tällainen teknologinen riippuvuuskin siis tulee mainitsemiisi palveluihin, kuvasi perheenjäsenistä ovat nyt luovutettu säilytettäväksi serverille jonnekin nevadaan, eivätkä ole enää helposti hallinnoitavinasi omien laitteiden muistissa, perinteisemmistä muodoista puhumattakaan. Periaatteessa yhtiö voisi kassavirran tyrehtyessä sulkea palvelunsa, ja alkaa kuva kerrallaan myymään ihmisille takaisin heidän muistojaan.

En tiedä kuinka tarkkaan tätä asiaa on käsitelty FBn käyttöehdoissa.

P.S. Ota vielä piruuttasi pois tuo "Löydät minut myös täältä" nappula ja katso laskeeko yhteydenottojen määrä, tai nouseeko twitterin seuraajien.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En ole lukenut FB:n päivityksiä kuin muutaman kerran kesän aikana. Itse olen laittanut kuvia loman aikana FB:iin muutamia kertoja lomalla. Muutoin en lomalla ole kertaakaan katsonut päivityksiä, huomioinut kenenkään synttäreitä, vastannut saamiini synttärionnitteluihin enkä myöskään katsonut kommentteja lähettämiini kuviin.

Loma on tuntunut lomalta. Minun ei ole tarvinnut FB-sovellusta poistaa koneelta, tabletilta eikä puhelimesta. Riittää, kun avaa sovelluksen vain kun on siitä kiinnostunut. Jatkan samaan tapaan syksylläkin.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Hih, minullakaan ei ole koskaan ollut tiliä facebookissa. Jotain hyvää tällaisessa foliohattuilussakin!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tinder on jopa koukuttavampi. Kuinkahan moni aviopuolison Tinderistä löytänyt joutuu vastaamaan paremman puoliskonsa kysymykseen "Missä olit kun tulin matchiksesi?", että "Istuin vessanpöntöllä"?

Tämän blogin suosituimmat