ArvoTalve

Someraivon silmässä

Idea tähän kirjoitukseen lähti itseasiassa mistäpä muualta kuin SoMe:sta (Sosiaalinen media = facebook, twitter, instagram yms.) bongatusta postauksesta, jossa muuan Irma Taavitsainen oli asettanut ansan ja testannut, kuinka sokeita ja lähdekritiikittömiä Facebookin käyttäjät ovat. 

Tulokset ovat hirvittäviä!

Taavitsainen oli käynyt Stockmannin herkusta hakemassa basmatiriisiä ja ratatouillea, sekä jälkkäriksi rahkaa. Taavitsainen oli ottanut huonosta kulmasta kuvan muovirasiassa olevasta sekasotkusta (joka kieltämättä näytti hieman epäilyttävältä) ja postannut sen julkisena Facebook -profiiliinsa ja keksinyt kylkeen tarinan 89-vuotiaasta isoäidistään, jolle kyseinen annos olisi kotiruokapalvelun toimesta tuotu.

Päivityksessään Taavitsainen suomii kovin sanoin keksittyä ruokapalvelua ja miettii, että miten näin voidaan vanhuksia kohdella?!  

Päivitys oli luotu 30.maaliskuuta. Muutamassa päivässä kuvaa ja tekstiä oli jaettu yli 10 TUHATTA kertaa! Ja kenellekkään ei tullut mieleen, että juttu voi olla täyttä fuulaa, ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa? 

Ei. Jakoon vaan! Eihän meidän vanhuksia näin voida kohdella! 
Ruoka oli kuitenkin todellisuudessa riittävä annos aikuiselle ja vieläpä ihan laadukkaista raaka-aineista rakennettu. Eli todellisuudessa annoksessa ei ollut minkäänlaista vikaa!

Facebookin käyttäjien korvien välissä sen sijaan tuntuu olevan välillä todella märkää sahajauhoa - varsinkin, kun kyseessä on jokin negatiivinen asia.

Esimerkkejä olisi useampikin, joita on tullut vastaan. Monta kertaa näkee, kuinka kasvokuvaa levitellään ties kenestä, jonka sanotaan ahdistelleen esimerkiksi lapsia läheisen koulun edessä viime viikolla tai oliko se viime kuussa. Vai oliko se edes tämä vai sen kaveri, no joka tapauksessa JAKAKAA!! 

Ja kyllähän me jaamme. Tietysti! 

Oikeasti kuvassa voisi olla Matti Heikkinen (nimi keksitty) Porista. Kaksi lasta ja vaimo. Töissä työkalutukussa. Ei mitään tekemistä lapsiinsekaantumisen kanssa. Parissa tunnissa kuvaa on jaettu kuitenkin 50 TUHATTA kertaa. Se on aika paljon. 

On Facebookissa hyvätkin puolensa.

Monta kertaa on varastettu omaisuus (polkupyörät, autot yms.) saatu nopeasti palautettua oikeille omistajilleen, kun kuvaa on tarpeeksi jaettu.
Varastetun tavaran takaisin saaminen ja sen jakaminen ovatkin asia erikseen. Silloin ei ole kyse henkilöstä tai kenenkään yksityisyydestä, vaan esineestä. Ja jos tavaraa ei oikeasti ole varastettu, niin vahinko ei ole suuri. 
Asia taas tietysti muuttuu, mikäli naapuritalon asukasta syytetään tavaran varastajaksi nimellä. Silloin ollaan taas sen kysymyksen äärellä, että jakaako postaus eteenpäin, vai kuitenkin kehottaisi asianomistajaa mennä ihan itse pyytämään tavara takaisin? 

Sitten on vielä nämä päähänpotkitut some-lapset, jotka saavat paikasta X huonoa palvelua ja jakavat sen kuvien ja nimien kera Facebookissa ja Twitterissä. Parinkymmenen jaon ja muutaman peukutuksen jälkeen tulee se korjaava postaus:
"kiitti hei kaikil kuvan jakaneille! Asiat on nyt sovittu ja kaikki on taas tosi hyvin! Ja tähän pari hymiöö ja <3 <3"
 
KYSYMYS KUULUU: Eikö äiti opettanut reklamoimaan huonosta palvelusta? Miksi sekin tieto piti ENSIN laittaa Facebookkiin ja pilata jonkun yrityksen / yrittäjän maine ja sitten vasta jälkikäteen hyvitellä ja ilmoittaa, että paikka X onkin ihan ookoo!
Sori beibi, negatiivinen asia kerrotaan kymmenelle kaverille, positiivinen ehkä kahdelle.   

No niin, alkuperäisen ruokapostauksen saama joukkohysteria sai Taavitsaisen paljastamaan aterian todellisen laadun ja alkuperän. Samassa päivityksessään hän pohtii ihan sitä samaa mitä minäkin:

Mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee somessa?

Ja mikä saa meidät jakamaan negatiivista asiaa eteenpäin, jonka todellisuuspohjasta mulla tai sulla ei oo mitään käsitystä - siis näissä raiskaaja / lapsiinsekaantuja / varas / huono ruoka yms. tapauksissa? Tai yleensäkin? Negatiivisuus peittää alleen kaiken hyvän.

Tämä kirjoitus ei ollut aprillia vaan täyttä totta. Ollaan järkeviä myös internetissä.

Jos pidit tästä, kerro myös kaverille. Jos et, pidä omana tietonasi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava tarina. Onko sinulla linkkiä tuohon Facebook-postaukseen, josta käy myös ilmi, että kyseessä oli keksitty juttu?

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cac...

Alkuperäisellä oli n. 11 tuhatta ja tällä paljastuksella ainakin toista tuhatta jakoa iltapäivällä. Nyt koko profiili näyttää olevan poistettu.

Käyttäjän ArvoTalve kuva
Arvo Talve

Joo, sori. Lähdetieto puuttui. Eli Irma Taavitsaisen profiili oli kehitetty juuri tätä testiä varten.
Nyt se on poistettu, enkä tiedä kuka tai ketä tän tekstin takana on oikeasti.

Käyttäjän TuomasPaasiala kuva
Tuomas Paasiala

http://www.turkulainen.fi/artikkeli/276779-fb-kohu...

" Henkilö Irman takana on nimettömänä pysyttelevä äidinkielenopettaja, joka haluaa tempauksellaan muistuttaa somekriittisyyden tärkeydestä."

Tämän blogin suosituimmat