ArvoTalve

Ei ole olemassa mitään tupakkalakkoa!

  • Lopettamipäätös on helppo tehdä. Lopeta.
    Lopettamipäätös on helppo tehdä. Lopeta.

Ajatus lopettamisesta oli kypsynyt sisälläni jo jonkin aikaa. Mainitsinkin siitä muutamalle kaverilleni pari viikkoa sitten ihan jossain sivulauseessa - samalla kun laitoin spaaderon huuleen hulmuamaan.

Aika oli vihdoin kypsä viime torstaina (19.2.2015), kun perheineni suuntasin Skanssin kauppakeskukseen ihan varta vasten etsimään Allen Carr - Stumppaa tähän -kirjaa. Opus maksoi päätä huimaavat 12 euroa ja löytyi muuten ekasta mahdollisesta kirjakaupasta. 
En olisi ehkä tiennyt koko kirjasta, ellei Radio Suomipopin iltapäivän Popstudiota luotsaava Sami Kuronen olisi siitä kertonut lähetyksessä ja luotettavalla äänenpainolla kehoittanut kirjaa ostamaan. Kuronen on ollut nyt ilman tupakkaa yli kolme viikkoa, lopetettuaan käytännössä täysin seinään. Kuten itsekin tein. Kirjan lukemisesta mulle riitti 50 ekaa sivua ymmärtämään, mitä tupakka mulle antaa. 

Kirja ei ole aivopesua eikä pelottelua, siinä kerrotaan vaan kylmää faktaa.

Hieman pelonsekaisin tuntein avasin kirjan, koska pelkäsin, että tupakointini loppuu pelkoon siitä, että kuolen huomenna syöpään tai vähintään oksennan sisuskaluni ulos, kun saan lukea mitä tupakka oikeasti sisältää. 
Ei, kirja ei ollut täynnä tietoa myrkyistä. Jokainen tupakoitsija sen tietää kertomattakin, ettei se ole terveellistä eikä oikeastaan edes hyvää. (Varsinkaan enää näin jälkikäteen ajateltuna)
Kirjan kirjoittaja on siis ítse entinen ketjupolttaja, joka poltti 100 savuketta päivässä, eli nopealla matikalla sen viisi askia. Huononpana päivänä ei mennyt kuin(!) kolme askia.
Kirjan alkupäästä jäi mieleen eräs esimerkki, jota kirjoittaja käyttää aika usein:

"Nukumme yössä noin 8-10 tuntia, emmekä herää sitä varten, että tarvitsemme nikotiinia. Aamulla moni polttaa ensimmäisen savukkeensa vasta syötyään tai päästyään työpaikalle. 
Kuvittele tilanne, että olisit päivällä 8-10 tuntia ilman tupakkaa. Pystyisit siihen ihan hyvin, mikäli haluaisit. Ei nikotiinintarve sinua tapa." 

Mä olen jo monta vuotta ollut sitä mieltä, ettei koko röökinvetämisessä ole ollut mitään järkeä. Mutta luonto ei vaan oo antanut periksi lopettaa aiemmin.

Vuonna 2011 koitin sähköröökiä, joka loppui siihen, kun Suomesta ei saanut ostaa nikotiinia sisältäviä litkuja. Tai joo, olisi saanut - tilaamalla ulkomailta. Nykyään on jo toisin. Lopettaminen kesti silloin reilun vuorokauden. 
Mä olin myös pitkään sitä mieltä, ettei mun tahdonvoima riitä lopettamaan. Siksi en koskaan aiemmin ole lopettanut, tai edes yrittänyt. 
Vähentäminen (jota useat ihmiset tekee) ei ole vaihtoehto. Joko kaikki tai ei mitään.

Kolmatta päivää olen ollut nyt ilman, eikä tee enää edes mieli.
Lähinnä syömisen jälkeen, sekä kahvinjuonnin yhteydessä, koska olin totuttanut aivoni tietyille tavoille. Mutta kun sitä tupakkaa ei taskussa ole, on se päätös paljon helpompi pitää. Lauantaina saunan jälkeen lonkeron avattuani tuli ensimmäinen todella tiukka paikka. Mutta kun olin päätökseni tehnyt, niin se myös pitää.

Hajuaisti palautui. Kakkavaippakin alkoi haisemaan ihan erilaiselle, eli hajuaisti on muutamassa päivässä palautumassa ennalleen. Makuaistista sen verran, että meetwursti oli saanut ihan uusia vivahteita eilisen ja tämän päivän välissä. Homeessa se ei ollut...tarkistin.

Tällä kirjoituksella haluan sanoa niille, jotka vielä empivät lopettamista, että on tää vaan niin paljon parempaa ilman. Vaikka paheita saa olla ja pitää olla, mutta mielummin sitten niitä, jolla ei vaaranna omaa eikä muiden terveyttä.

Lopettakaa ihmeessä, kirjan avulla tai ilman. Koska ei ole olemassa mitään tupakkalakkoa! 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aika aikaisessa vaiheessa kehut, kun on vasta "kolmatta päivää" (=kaksi päivää) lopettamisesta.

Saunan jälkeisen lonkeron vielä kestit, mutta jos menisit tupakoitsevien kaljakaveriesi kanssa illanviettoon ja joku tarjoaisi neljännen tuopin jälkeen spaddua, niin suuri riski saattaisi olla ...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Itse lopetin lopettamisen
Tupruttelen jos tupruttelen ja sitten kun en
Sitten olen todennäköisesti grillissä (krematorio)
Nousen savuna taivaalle itsekin

Käyttäjän TeppoNygren1 kuva
Teppo Nygren

Lakko loppuu kun ei lakkoilla ja lopettaminen on niin lopullista ja jos polttaa tupakan vaikka on lopettanut tupakoimisen, niin se lopettaminen onkin ollut itsepetosta, eikä sen jälkeen jaksa jatkaa tupakoinnin lopettamista, vaan polttaa edelleen. Minä olin 3,5 vuotta polttamatta. En lopettanut tupakointia, en myöskään ollut tupakkalakossa, vaan kyseessä oli tuolloin tupakoinnin lopettelun opettelu. Yksi hairahdus ei saanut minua luovuttamaan vaan yhä uudestaan opettelin lopettamaan,. kunnes sain tupakoinnin loppumaan 3,5 vuodeksi. En kerro miksi alkoi uudestaan, liittyy kuitenkin tupakkalakiin, jolla tupakoitsijat ajetaan ravintoloissa johonkin tupakointitilaan polttamaan se kaivattu savuke.

Tupakoinnin lopettelun opettelun aloitin vaihtamalla ensin tutuksi tulleen savukemerkkini Marlboron sinisiin Gauloises savukkeisiin. Muutin myös tupakointi tottumustani, eli aina kun teki mieli savuketta sytytin savukkeen, mutta otin siitä ainoastaan parit savut ja sammutin sen, sekä työnsin sen takaisin samaan askiin. Ei häirinnyt, vaikka se haiseva tupakka oli siellä muiden savukkeiden seassa. Yhden savukkeen sytytin ehkä neljä kertaa ottaakseni siitä savut ja 2,5 askia poltettuani Gauloises savukkeita ostin paketin miedompia Nicorette fresh mint nikotiinipurukumeja. Riesin että moni on niihinkin jäänyt koukkuun ja aloittanut tupakoinnin uudestaan päästäkseen nikotiinipurukumista eroon. Aina kun mieleni teki tupakkaa, niin laitoin purukumin suuhuni. En tiedä tyydyttyikö siinä nikotiinin tarve, mutta ainakin placebon tavoin se toimi. Syötyäni puoli pakettia Nicorettea, vaihdoin nikotiini purukumin euchalyptys-menthol makeisiin ja pistin aina yhden makeisen suuhuni, kun mieleni teki tupakkaa. Jossakin vaiheessa jätin myös ne makeiset pois.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Otsikko on minusta ihan pöljä. Olen itse ollut yli 25 vuotta polttamatta, siis tupakkalakossa, nimenomaan lakossa, täysin polttamatta.
Kaikki ne savukkeen palamismyrkyt, tervat..etc eivät ole minua myrkyttäneet. En myöskään ole suggeroinut itseeni tupakkavihaa. En kuvittele olevani niin fiksu, että voisin pitää itseäni parempana ja oikettettuna inhota muita ihmisiä tupakoinnin takia. Tupakka haisee hyvälle, pinssiä en silti asiasta ole ole alkanut rintapielissäni pitämään ;-) kuin joku poliitikkonainen toisen hajun innoittamana. ;-)

Käyttäjän ArvoTalve kuva
Arvo Talve

Matti Hemmi: Otsikko on totta. Ei ole paljoa järkeä olla "lakossa" koska et ole silloin lopettanut. Jos lopetat, et tarvitse tupakkaa mihinkään. Jos taas olet "lakossa" niin alitajuisesti odotat vaan sopivaa syytä taas polttaa.

En mäkään mikään tupakanvihaaja ole, mutta raitis päätös vaan tuntuu paremmalta vielä tässä kohtaa, ennen kuin tupakkayskä ja keuhkoahtauma saapuvat.

Sami: Koita kirjaa. Se on jotenkin todella hyvin kirjoitettu, eikä tosiaan ole mitään paatosta, mutta saa ajattelemaan asiaa ihan eri kantilta.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Onnea vaan Arvolle yrityksissäsi savuttomaan elämään. Jos jo muutaman päivän lakon jälkeen koet olossasi paratiisin porttien narisevan, et ole vielä tupakointia aloittanutkaan. Joten et tarvitse silloin tupakkalakkoakaan, kohdallasi olet kieltämättä oikeassa.
Jos kuitenkin koet tupakoineesi, lopetus-pyrkimyksessä kannattaa aluksi olla ensin yksi vuosi lakossa. Minulla näitä lakkovuosia on kertynyt jo 26 kpl 30v'n tupruttelun jälkeen. Seitsemäntenä vuotena asiantuntijat kertoivat, että kaikki kuona ja terva on keuhkoista suurinpiirtein hävinnyt ja terveytesi syöpäriskisi ohella palautunut tupakointisi riskeistä.

Irwinkin totesi raitistumiaikoinaan edessään huojuen vellovaa yleisöä katsellessaan: 'on se kamalaa katella ku amatöörit ryyppää' ;-)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Olen itse ollut 5 vuotta polttamatta, takana reilu 40 vuotta tupakointia. Viimeisinä vuosina 2 askia/pv, kännissä sitten enemmänkin. Lopetin ilman nicoretteja, laastareita, tahi muita korvaushoitoja. Älkää sortuko sellaisiin, vaan lopettakaa ilman noita lääketehtaiden humpuukeja. Niihin menee rahat ja riippuvuus tulee. Tiedän kaverin joka syönyt useamman vuoden noita purukumeja eikä pääse niistä eroon.

Jos minä olen pystynyt lopettamaan, pystyt sinäkin.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Pysy lujana 'veljeni'.
Ensimmäisen kymmenen vuoden jälkeen alkaa helpottaa. ;-)

Käyttäjän ArvoTalve kuva
Arvo Talve

No niin. Reilu viikko takana ja hyvältä tuntuu. Melkoisessa tuiskeessa tuli oltua lauantaina ja positiivisena asiana pidän sitä, ettei edes kännissä tehnyt mieli röökiä.
Kuten sanoin, 21-vuotta sitä tuli jo polteltua, voisin siis väittää aloittaneeni.

Käyttäjän ArvoTalve kuva
Arvo Talve

Ja kohta vuosi takana eikä savun savua. On ollu polttareita, häitä, varpajaisia ja vaikka mitä tingentangelia. Ei vaan enää mene se rööki...

Tämän blogin suosituimmat