ArvoTalve

Oikeus on voittanut taas

Suomi on sittenkin oikeusvaltio. Vaikka välillä tämäkin usko on ollut vahvalla koetuksella.
Jos muistatte vielä tapauksen, jossa kolmion takaa rekan eteen ajaneet kuusi  nuorukaista kuolivat Enossa vuonna 2010. Rekkakuskia syytettiin pitkään kuolemantuottamuksesta, vaikka nuorukaisten autossa oli ylikuormaa ja tulivat rekan alle kolmion takaa. Jos kukaan ei olisi kuollut, syyllinen olisi automaattisesti ollut kärkikolmion takaa tullut autoilija. Syyte kuitenkin onneksi hylättiin jokin aika sitten.
Eihän siinä olisi ollut mitään järkeä.

Tuorein tuomio tuli tänään.

8-vuotiaan Eerikan surmanneet Touko Päiviö Tarkki ja Sirpa Helena Laamanen eivät saaneet korkeimmalta oikeudelta lupaa valittaa viime vuoden marraskuussa langetetuista elinkautisista tuomioista.

Miksi Suomessa näistä tuomioista saa edes valittaa? Jos olet riistänyt toiselta ihmiseltä hengen ja rikos on teknisesti toteennäytetty, pitäisi valituslupa olla automaattisesti poissuljettu vaihtoehto. Tuntuu, että Suomessa rikollisilla on parhaat oltavat koko maailmassa.
Täällä käytetään veronmaksajien rahoja "turhiin"oikeusistuntoihin kymmeniä tuhansia euroja vuodessa - jos edes riittää.
Tapaus Anneli Auer pyörii oikeusteatterissa ties monettako kertaa ympäri ja se jatkuu tasan niin kauan kun sille valituslupa myönnetään. Jossakin välissä voisi oikeuslaitos laittaa sillekin sirkukselle stopin.

Myös Suomen vankilaoloja pitäisi tarkastella. Missä ihmisoikeusjärjestöjen papereissa lukee, että vangilla pitää olla sellissään esimerkiksi televisio tai radio?
Jos murhaat vakaasti harkiten täydessä ymmärryksessä toisen ihmisen ja saat siitä vaikka kahdeksan vuotta vankeutta ja vaikka sellistä tuleekin kotisi seuraaviksi vuosiksi, ei se tarkoita sitä, että siellä pitäisi viihtyä!

Päinvastoin.

Olen käynyt vanhassa Kakolassa (Turun lääninvankila) ja siellä oli eristysselli minun mieleeni.
Pimeä koppi, jossa pieni heikko valo. Kylmää ja kosteaa. Ämpäri, johon tehdä tarpeensa - eli kansan kielellä palju. Ei televisiota, ei radiota, ei kirjahyllyä, ei käytännössä mitään viihdykettä.
Se olisi MINUN MIELESTÄNI oikea paikka kaikille murhaajille ja muille raiskaajille. Ei varmasti tulisi ns. vankilakierrettä 20-vuotiaalle ensikertalaiselle, joka viettäisi muutaman vuoden em. sellissä.
Sen takaan ja alleviivaan.

Myös perhetapaamiset ja lomat pitäisi automaattisesti poistaa tietyiltä rikostyypeiltä. Murhat ja raiskaukset sekä sivullisen kuolemaan johtaneet rattijuopumustapaukset - näin ensialkuun.
Ja tuomioita esimerkiksi rattijuoppoudesta tulisi koventaa isolla kädellä.
Ei välttämättä "kake" lähtisi kännissä ajamaan, kun pelkästä kiinnijäämisestä rapsahtaisi se pari vuotta istumista - tosin sillä käytännöllä Suomeen pitäisi pikavauhtia rakentaa uusia vankiloita noin tusina, jotta kaikki rattijuopot mahtuisi istumaan. On se niin surullista.

Mutta mitä meillä on?

Oikeusvaltio, jossa rikollisella on oikeus ilmaiseen (valtio / veronmaksajat maksaa)  asianajajaan, oikeus valittaa jokaisesta tuomiosta ainakin kerran ja oikeuslaitos, jonka tuomiot ovat nykypäivään heijastettuna vanhentuneet noin 100:lla vuodella.

Valtio, joka määrää rattijuoppojen kaverit kyytiin puhaltamaan tasaisin väliajoin alkolukkoon puhtaat ilmat.

Valtio, jossa 16-vuotias saa kantaa ja ampua haulikolla, mutta sädetikun kädessäpito katsotaan rikkeeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Turhuutta todellakin. Toivottavasti Annelin murhasyyte joskus hylätään, niin on yksi irvikuva/rahareikä vähemmän.

Vaatimus eristyksestä on sillälailla hyvä, ettei enää voisi hakea vertaistukea muilta vangeilta. Sulkeutuisi se perinteinen "rikollisen ammattikoulu", ja saatettaisiin säästää rahaa parille oikealle koululle.

Se mitä lisäisin, olisi koulutus- sekä sivistysmahdollisuudet. Pleikkareiden sijasta kitaroita, TVn sijaan kirjastovaunuja. Itsensä kehittäminen todistetusti vähentää rikollisuutta. Yksinäisyys olisi siihen loistava kannustin. Huumekauppa tyssäisi yksinäisissä oloissa ja vankien välisen väkivallan vähentyessä ylläpitokulutkin varmaan vähenisivät.

Tämän blogin suosituimmat