ArvoTalve

Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää

  • Talvimaisemaa Kuusamosta. (c) Arvo Talve
    Talvimaisemaa Kuusamosta. (c) Arvo Talve

Kiinteistönhoitajan työ on mielenkiintoista. Yksikään päivä ei ole samanlainen kuin eilinen työpäivä. Aina kohdalle sattuu jotain mielenkiintoista ja olenkin pyrkinyt siihen, että joka viikko oppisin jotain uutta. Viime vuosina tästä on vähän luistettu, mutta kuitenkin. 
Kiinteistönhoito on 80% asiakaspalvelutyötä, eikä tällä alalla oikein pärjää, ellei luonteeltaan ole ainakin sosiaalinen. 

Kuluneella viikolla olisi voinut sanoa, että talvi yllätti. Ei autoilijaa, vaan ihan tavallisen asukkaan. Ja vieläpä housut kintuissa.

Koko viikon jatkuneet kireät pakkaset aiheuttivat tietysti sen, että puhelimet soivat isolla syötöllä. Postilaatikkojen, autotolppien yms. ulkona olevien lukkojen toiminta heikentyi tai loppui kokonaan. Osassa tapauksista oli kyse vain lukkoöljyn / lukkosulan puutteesta, mutta myös asukkaiden viitsimättömyydestä. Oli kerran koitettu, ei auennut, jonka jälkeen paikalle tulee huoltomies tekemään sen, minkä asukaskin olisi voinut tehdä. Laittaa lukkoon lukkosulaa. Ja kun kyse on asukkaan "tärkeistä" posteista, oli asialla tietysti KIIRE!
Eihän Lidlin mainos olisikaan postilaatikossa viikonloppua yksinään pärjännyt?

Toinen soittoja aiheuttava asia oli tietysti kylmyys.

"Patteri on kylmä" tai "Asunnossa kylmä" olivat tämän viikon pääteemoja.
Eihän patteri voi missään nimessä olla viileä, jos ulkona on -15 astetta pakkasta? Vai voiko sittenkin?

90% tapauksista oli niitä, kun asukkaan mielestä asunnossa oli kylmä. 
Huoltomiehen mentyä asuntoon mittarin kanssa, ei asukkaalla ollutkaan enää kylmä, kun kunnollinen ammattikäyttöön tarkoitettu mittari ilmoitti huoneiston lämpötilaksi 21-22 astetta. Ja patteri tosiaan oli haalea. Luulo ei ole tiedon väärti, sanotaan.
Turhia käytejä on läjäpäin, mutta suurin osa johtuu silkasta tietämättömyydestä ja osaamattomuudesta - siksipä valaisen hieman asiaa.  

Pattereissa on termostaatti, joka säätää huoneiston lämpötilaa. Jos termostaatti on säädetty esimerkiksi 22:een asteeseen, termostaatti sulkee patterin, kun tavoitettu lämpötila saavutetaan. Tämä tuntuu olevan lähes kaikille asukkaille mahdoton asia ymmärtää.  
Patteritermostaatti myös avaa jälleen patterin, kun tavoitellun lämpötilan alle mennään huoneistossa. Termostaatin tulisi olla aina kosketuksissa huoneilman kanssa, eikä sitä saisi peittää verhoilla. Näin varmistetaan termostaatin oikeanlainen toiminta. 
Ikkunoiden avaaminen ei ole siis ratkaisu sille, että halutaan patteri lämpimäksi.

Patteri toimii oikein, mikäli huoneistossa lämpötila pysyy yli 20:nen asteen. Sillä ei ole väliä, onko patteri kylmä vaiko haalea, kokonaan tai osittain. Patterin voi aina sulkea termostaatista kiertämällä sen kiinni, mikäli on liian kuuma. Ikkunoiden avaaminen tässäkään kohtaa ei ole suositeltavaa.  

Kiinnitin joulukuussa huomiota eräiden taloyhtiöiden pihalla, että aika monella oli ikkuna huoneistossa auki. Ulkona oli +5 astetta lämmintä. Tämä ilmiö on tuttu varsinkin vuokrataloissa, joissa asukaskunta on yleensä melko värikästä. Ikkunoita avaamalla lämpö karkaa, lämmityskustannukset nousevat, joka johtaa vääjäämättä myös vuokrien nousuun.
Jos huoneistossa on kuuma, voi patterin termostaatin kiertää kiinni.
Ikkunoiden avaaminen tuuletustarkoituksessa on ihan ok, jos se tehdään järkevästi. Noin kymmenen minuutin tuuletus riittää, jonka jälkeen ikkunat tulisi jälleen sulkea. 

Rivitalohuoneistoissa on yleensä korvausilmaventtiilit, jotka tuovat sisään raitista ilmaa kun poistoimuri (liesituuletin) imee ilmaa ulos. Nämä korvausilmaventtiilit voi kovalla pakkasella sulkea, mutta niitä ei saa teipata umpeen. Korvausilmaventtiilin tukkiminen aiheuttaa sen, että korvausilma huoneistoon tulee muualta. Yleensä näitä paikkoja ovat ikkunoiden ja ovien välit, joka aiheuttaa taas ylimääräistä juoksemista asunnossa huoltoyhtiölle. Pahimmassa tapauksessa korvausilma tulee viemäristä (sillä oletuksella, että esim. lattiakaivosta puuttuu krassitulppa), joka aiheuttaa huoneistoon ikävän viemärin hajun. 
Juuri tänään kävin yhdessä huoneistossa, jossa korvausilmaventtiilit oli tukittu, koska sieltä tuli kylmää ilmaa. Teippaamisen jälkeen veto oli siirtynyt yllättäen parvekkeen oven alta tulevaksi, ja siinäpä sitten pienten lasten jalat palelivat. Tämä "vika" korjattiin juuri korvausilmaventtiileiden avaamisella ja liesituulettimen painamisella ykkösasentoon.

Jos oma huoneiston mittari näyttää uskomattoman alhaisia lukemia, kannattaisi miettiä mihin mittari on sijoitettu. Huoneen lämpötila tulee mitata keskeltä huonetta, noin 1,5m korkeudelta. Ei lattianrajasta, kukkalaudalta, eikä varsinkaan ulkoseinästä.
Näitäkin on tullut niin paljon vastaan, että mittari on milloin missäkin ja taas epäillään huoneiston lämpötilaa, sillä absoluuttinen totuus tulee tietysti Bilteman mittarista. 

Edellisviikolla, kun ulkona oli +5...+7 astetta lämmintä, kosteaa ja kylmää ainakin täällä etelässä, olivat ongelmat ihan samanlaisia. Kosteus tulee huoneistoihin sisälle, tuntuu luissa ja ytimissä, eikä pattereiden antama lämpö riitä kaikille asukkaille -- vaikkakin huoneistossa olisi ihan riittävän lämmin. Patterit ovat haaleat, eikä ulkoanturi anna patteriverkostoon yhtään lämpimämpää vettä, kuin lämmityksen säätökäyrä määrää.

Lämpötilavaihtelut ovat vaikeita asioita. Ja varsinkin nyt, kun syksy jatkui todella pitkälle eikä varsinaista alkutalvea ollut ollenkaan - muutamaa pakkaspäivää lukuun ottamatta. Nyt kun lämpötila heilahti muutamassa päivässä +5:stä -20:neen, voitte vain kuvitella millä tahdilla kosteat elementtiseinät kylmenivät.

No, eiköhän tämä tästä taas tasaannu ensi viikolla - tai viimeistään juhannuksena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

minnam ahonen

Koettu/aistittu lämpötila voi olla toinen kuin mittari näyttää, jos mukana on virtauksessa olevaa ilmaa. Tuttua pakkasen ja tuulen purevasta yhdistelmästä. Liikkuva ilmavirtaus vie iholta pois lämpöä.

Sama voi tapahtua sisällä. Ongelma oli itselläni nimittäin tehokas koneellinen ilmastointi. Se oli jäänyt, kuten paljastui huoltomiehen käydessä kattokerroksessa, kesäsäädölle. Korvausilman lämmityksen parin asteen nosto helpotti hieman tilannetta.

Eli ilmanvaihtokanavat puhalsivat 17-asteisia (tai säätilan muuttuessa allekin) ilmasuihkuja termostaattien tasoittaessa huoneiston lämpötilaa 23 asteeseen. Elimistö kuitenkin tuntee sen viileän puhalluksen varsinkin jos istuu jossain pisteessä aloillaan pidempään tai yöllä makuuhuoneessa. Kehon lämmönsäätely on siis hieman ulalla, missä mennään. Ja jos se systeemin ulkoilmasta haukkaama korvausilma on kosteampaakin kuin huoneilma...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Makuuhuoneen patteri on ollut ei haalea vaan viileä koko syksyn. Vaikka miten termostaatista vääntää. Olisiko siinä nyt sitten se ilmastuksen paikka.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Hah hah, luen tätä ja Radio Helsingistä alkaa soimaan Papu ja Pojat -biisi "Helle", kertis "pakkanen, siitä suomalaiset tykkää" :) Hyvin kirjoitettu juttu, muuten tämä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Talven Arvo tykkää pakkasesta, mutta monet muut eivät.

Aikoinaan saattoi lämpötila kerros- ja rivitaloissa olla paukkupakkasilla selkeästi korkeampi kuin syksyllä tai keväällä. En tiedä miksi, mutta joskus kymmenen - viisitoista vuotta sitten kaukolämpökäytäntö muuttui ja paukkupakkasten mukanaan tuoma sisäilman viileys on todellakin muodostunut joillekin ongelmaksi.

Lämpötilan merkitys ihmisen hyvinvoinnille ei ole yksistään absoluuttisesta mittaustuloksesta riippuvaista, vaan psykologisella pohjalla ihminen on taipuvainen nauttimaan korkeammasta sisäilman lämpötilasta silloin kun ulkona on todella kylmä. Saman korkuinen lämpötila pyritään puolestaan sitten kesällä viilentämään, jos mahdollista.

Suomalainen ei talvella halua asua 18 asteisessa asunnossa, mutta keskikesän Floridassa ulkoilman ollessa lähellä 40 astetta ja kosteusprosentin 80-90 välillä, 18 asteista sisäilmaa pitävät jotkut kadehdittavan ylellisenä luksuksena.

Puheenaiheeseen liittyvää

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset